ОДРЖАНА ДРУГА СЕДНИЦА ПРЕДСЕДНИШТВА И ПРЕДСЕДНИЧКОГ САВЕТА СКОНУС-a

Друга редовна седница председништва и председничког савета Студентске конференције универзитета Србије (СКОНУС), одржана је у ректорату Универзитета у Новом Саду, у петак 5. јула 2019.

Представнике свих студентских парламената универзитета у Србији, који чине чланове СКОНУС-а, поздравила је помоћница у Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност Нела Милишић. Том приликом помоћница Милишић је истакла да је делатност Секретаријата окренута у правцу јачања три нивоа квалитета, и то: акредитације студијских програма, дигитализације рада високошколских установа и афирмација студентског активизма.

„Када је реч  о афирмацији студентског активизма, Секретаријат  је покренуо посебне активности, а неке од њих су:  рекреативне активности студената, у оквиру пројекта: „Зимске едукативне и рекреативне активности студената“, затим рехабилитација и опоравак студената са инвалидитетом и њихових пратилаца у „Бањи Кањижа“, у оквиру реализације пројекта за унапређење културно – спортских активности студената у академској 2018/2019. години, уручено је 20.000 ваучера представницима студентских парламенaта факултета Универзитета у Новом Саду и високих школа, посета Загребачком велесајму и Српском привредном друштву „Привредник“, као и подршка Студентском Форуму Универзитета У Новом Саду , који се одржао на Златибору и Студентској Конференцији Универзитета У Новом Саду, на Јахорини“, закључила је помоћница Милишић.

На седници је било речи о извештају са јавних расправа поводом новог Закона о студентском организовању, као и извештају са седница Националног савета за високо образовање и Формирању радне групе за израду закона о финансирању високог образовања и улоге менаџера на високошколским установама.

СКОНУС представља највише представничко тело студената универзитета Србије, које је  предвиђено Законом о високом образовању, ради остваривања заједничких интереса студената, као партнера у процесу високог образовања, координисања рада, утврђивања заједничке политике студентских парламената универзитета у Србији и обављања послова утврђених Законом.

Демократичност и легитимитет у њиховом раду поткрепљена је чињеницом да сваки студент акредитованог универзитета у Србији има могућност да бира и буде биран у скупштину СКОНУС-а. Председништва СКОНУС-а и председничког савета чине председници студентских парламената  студенти проректори свих универзитета у Србији