СТУДЕНТСКО-УНИВЕРЗИТЕТСКИ ФОРУМ СРБИЈЕ

На Копаонику је 8. децембра 2019. године свечано отворен Студентско-универзитетски форум Србије 2019, у организацији Студентског парламента Универзитета у Новом Саду. Реч је о првој конференцији таквог формата, која је окупила преко 200 учесника и студената са више универзитета у Републици Србији.

У име Универзитета у Новом Саду, свечаном отварању Форума присуствовала је проректорка за наставу проф. др Сања Подунавац-Кузмановић. Позрављајући учеснике Форума, проректорка је студентима честитала успешну организацију скупа, истичући да је циљ професора, чланова академске заједнице, да оспособљавају младе људи да дају свој допринос развоју и напретку света.

„Организујући овакве форуме ви показујете да сте спремни да се борите за своје идеје, да не одустајете на првој препреци, да верујете у себе и да умете слободно да износите своја размишљања. А то је једини предуслов за напредак“, поручила је студентима професорка Подунавац-Кузмановић. Она је такође подсетила на речи чувеног научника Николе Тесле да човек од науке не циља на тренутне резултате, већ је његов рад као рад човека на њиви – рад за будућност.

Поводом свечаног отварања Форума, присутне су такође поздравили покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић и студент проректор Универзитета у Новом Саду Игор Кнежевић, а свечаном отварању такође су присуствовали декан Економског факултета у Суботици проф. др Александар Грубор, председник Студентске конференције Србије Милан Савић, председница Студентског парламента Универзитета у Новом Саду Ана Тодоровић, представници установа студентског стандарда у Републици Србији и друге званице.

Теме овогодишње конференције односе се на нека од најважнијих питања које се тичу студената, међу којима су „одлив мозгова“ и Закон о студентском организовању. На скупу учествују студенти Универзитета у Новом Саду, Универзитета у Београду, Универзитета у Нишу, Универзитета у Крагујевцу и Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.